Sinterklaastijd! (2)

  • 22/11/2017
  • |
  • Kiki & Dejan

Wij doken de online boekenkast in en zagen: aan sinterklaasboeken geen gebrek… 

Van lekker koken en (al dan niet) grappige verhalen tot een overzicht uit de geschiedenis: hier een kleine greep uit de grote hoeveelheid sint-boeken. Je ziet 10 boeken over Sinterklaas (en een door ‘sinterklaas’). Sommige zijn al wat gedateerd maar dan nog wel tweedehands te krijgen.
Veel leesplezier!

1. Het grote Sinterklaas kookboek – Anneke Ammerlaan & Yolanda van der Jagt
Sinterklaas-lekkerijen en hapjes voor pakjesavond. In Het grote Sinterklaas kookboek staan meer dan 100 recepten – van schoencadeautjes tot klassieke gevulde speculaas, van discosuikerharten voor hippe kids tot een sintborrel voor de groten.

2. Sint gaat op gym – Bette Westera
Sinterklaas verveelt zich want het duurt nog zo lang voor hij weer naar Nederland gaat. Daarom besluiten de Pieten dat Sint ‘ergens op moet’. Het duurt even voor de juiste sport gevonden is.

3. De zus van Sinterklaas – Tiny Fisscher
Klaasje is de tweelingzus van Sinterklaas en ze vraagt zich af waarom haar broer ieder jaar met de boot vol pakjes op pad mag en zij altijd thuis moet blijven. Zij wil ook wel een keer Sinterklaas zijn. Ze gaat het bespreken met haar broer, maar Sinterklaas lacht haar uit. Klaasje laat het er niet bij zitten en sluit haar broer op, samen met zijn hoofdpiet. Ze vertelt de staf dat haar broer naar een hotelletje is om uit te rusten en haar als vervanger heeft aangewezen…
Lijkt ons een heerlijk brutaal boek!

4. Sinterklaas en de arme kindertjes – Herman Finkers
Herman Finkers schreef ook boekje over de goede man. Hierbij gooit hij een aantal legenden van de heilige Nicolaas door elkaar en breit er één verhaal van. Negen arme kindertjes die de hulp van Sint en zijn Pieten goed kunnen gebruiken. Geschreven op een manier die passend is voor Finkers: droog, met een twist.

5. Sinterklaas voor grote kinderen – Chariva
Bedoeld voor kinderen vanaf ± zeven jaar. De gedachte is dat je rond die leeftijd zo’n beetje oud genoeg bent om een heel groot en spannend geheim te bewaren. In het boek legt maker Chariva uit wat dit geheim dan is. Een unieke manier om iets aan het Sinterklaasfeest toé te voegen, in plaats van de illusie weg te nemen. Of, zoals in een van de recensies stond: ‘Sinterklaas voor grote kinderen is net wat leuker dan de meeste ouders’. En aan het gemopper op facebook te lezen (van ouders die beledigd zijn dat het Sinterklaasjournaal met ‘hulpsinterklazen’ komt) zou die gewaagde stelling nog best eens waar kunnen zijn…

6. Het heerlijkste Sinterklaas Voorleesboek – diverse auteurs
Een boek waarin verschillende bekende schrijvers en dichters een Sinterklaas-verhaal of -gedichtje vertellen. Met prachtige tekeningen van Fiep Westendorp en andere illustrators. Een boek waar je lekker lang uit voor kunt lezen.

7.  Sinterklaas bestaat – Bram van der Vlugt
Vanaf het begin van de fotografie is Sinterklaas op de gevoelige plaat vastgelegd: springend op zijn paard over de daken, in voertuigen van stoomboot tot helikopter, vechtend tegen weer en wind, midden tussen zijn bewonderaars, alleen of geflankeerd door zijn pieten. Iedere foto wordt door Bram van der Vlugt op zijn eigen, onnavolgbare manier van commentaar voorzien. Van der Vlugt was vijfentwintig jaar lang op tv Sinterklaas, vergezeld van ‘Hoofdpiet’ Erik van Muiswinkel en ‘Pietje Paniek’ Jochem Myjer. Toen zijn ‘taak’ erop zat, kon Bram van der Vlugt eindelijk een inkijkje geven in de wereld van Sinterklaas. Met medewerking van Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer.

8. Het Grote boek van het Sinterklaasjournaal
Voor iedereen die niet genoeg kan krijgen van het Sinterklaasjournaal is er nu dit rijk geïllustreerde boek met voorleesverhalen. Vanaf een mistige overtocht met de stoomboot, via avonturen in het Grote Pietenhuis, het opleiden van de Roetveegpieten door Opapiet, tot aan rebusgedichten en Kort Nieuws van Dieuwertje Blok: dit Grote Boek is goed voor urenlang leesplezier.

9. Het Sinterklaasboek – Eugenie Boer en John Helsloot
Van heilige bisschop Nicolaas, naar ‘onze’ Sinterklaas en zelfs Santa Claus, is meer dan zeventien eeuwen geschiedenis van Sinterklaas en een gewaardeerde Nederlandse traditie. Er wordt ook een hoofdstuk gewijd aan Zwarte Piet. Daarin wordt kort aandacht gegeven aan de gemengde gevoelens die de figuur al lange tijd oproept, wat (of je nou ‘voorstander of tegenstander’ bent) op z’n plaats is, zeker in een historisch boek als dit.

10. Kerstklaas – Suzette Boyer
Het is natuurlijk vooral de schuld van de commercie dat sinterklaas-tijd tegenwoordig begint in de zomervakantie, en kerst-tijd in de herfstvakantie. Geen wonder dat sinterklaas en de kerstman elkaar een beetje in de weg staan. In dit boek ontmoeten zij elkaar op verrassende wijze.

 

 

 

 

 

 

 

Reageren of iets vragen? Mail ons!

Comments are closed.